Donuts
25 g jäst (0,5 paket)
75 gram smör
4 dl mjölk
2 dl strösocker
1 tsk salt
2 st ägg
13 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Ca 1 liter rapsolja till friteringen
1. Smula ner jästen i en bunke (25g).
2. Smält smöret (75 g), häll över mjölken (4 dl) och värm till
fingervärme (ca 37 grader)
3. Blanda under tiden vetemjöl (13 dl) och bakpulver (1 tsk)
4. Häll mjölk- och smörblandningen över jästen och rör tills den smält
5. Sätt på din degkrok och på medelhög hastighet häller du ner ägg (2 st),
socker (2 dl) och salt (1 tsk) i bunken med jäst, mjölk och smält smör.
6. Därefter häller du i vetemjöl och bakpulverblandningen medan du
fortsätter på medelhög hastighet.
7. När degen gått ihop ska den jäsa i ca 45-50 min.
8. Efter jäsning kavlas degen ut till ca 1 cm i tjocklek och sedan stansar du ut dina donuts.. Jag använde en kakring som var ca 6 cm i diameter.
9. Nu ska de jäsa igen, ca 30 min.
10. Därefter häller du rapsoljan i en stor kastrull och värmer denna till
180 grader. OBS! Se till att ha lock nära till hands som du kan lägga på
kastrullen om något skulle hända och akta dig för att oljan stänker.
11. Sedan friterar du munkarna en eller några åt gången ca 2-3 min per
sida.
12. Håll under tiden koll på temperaturen då den kan sjunka lite om du
lägger i för många donuts samtidigt.
13. Låt donutsen svalna lite och doppa sedan i strösocker
Hasselnötsfyllning
Denna fyllning görs i
två steg, först en hasselnötskräm som man sedan gör en mousse av
Hasselnötskräm:
300 gram hasselnötter
200 gram strösocker
60 gram vatten
1 tsk vaniljpaste
Salt efter smak
1. Börja med att rosta
hasselnötterna i ugn (175 grader i 8-10 min). Ta sedan av skalet genom att ta
en torr handduk, lägg nötterna i och gnugga av skalet.
2. Häll sedan vatten (60
g) och strösocker (200 g) i en kastrull.
3. Koka till 110 grader
och häll sedan ner hasselnötterna medan du behåller kastrullen på
plattan.
4. Rör konstant, det
kommer att börja med att kristallisera sig men fortsätt röra så smälter sockret
igen, rör tills du har en gyllenbrun karamell kring hasselnötterna.
5. Häll ut på en plåt
med bakplåtspapper och låt svalna helt.
6. När nötterna svalnat
helt, bryt i bitar och mixa i en mixer till du får en len kräm.
Hasselnötsmousse:
1 dl vispgrädde (del 1)
150 gram mascarpone
275 gram hasselnötskräm
4 gram
gelatinpulver
21 gram kallt vatten
5 dl vispgrädde (del 2)
1. Börja med att blanda
gelatinpulver (4 g) och vatten (21 g) i en kastrull, låt stå i ca 10 min.
2. Värm sedan första
delen vispgrädde (1dl) i en annan kastrull
3. När grädden är varm
häller du denna i en stor skål eller bägare.
4. Häll sedan i mascarpone
(150 g) och mixa grädde och mascarpone med en stavmixer tills du har en slät
blandning.
5. Häll sedan i
hasslnötskrämen (275 g) och mixa även denna.
6. Värm under tiden
försiktigt gelatinet på spisen, när denna sedan blivit flytande mixar du i
gelatinet.
7. Mixa sedan i andra
delen vispgrädde (5 dl) tills du fått en slät mousse.
8. Sätt sedan i kylen,
minst 4 timmar men gärna över natten.
Hasselnötsdroppe
100 gram hasselnötter
2 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk vit sirap
1. Börja med att rosta
hasselnötterna i ugnen på 200 grader i ca 7-8 min. Lägg dem sedan i en handduk
och gnugga av skalen.
2. Lägg sedan strösocker
(2 dl), vatten (1 dl) och vit sirap (1 msk) i en kastrull och koka tills den
fått en bernstensfärg. Sedan tar du en tandpetare och sticker in på undersidan
av hasselnöten och doppar i karamellen. Du kan låta karamellen svalna lite så
fastnar det lättare på nöten. Skulle den bli för sval är det bara att sätta på plattan på låg värme igen.
3. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna.
Cream cheese frosting
60 gram smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljpaste
100 gram cream cheese
1. Vispa smör (60 g),
florsocker (5 dl) och vaniljpaste (1 tsk) mjukt.
2. Vispa sedan i cream
cheese (100 g).
Montering:
1. Skär ett hål på
toppen av din donut. Spritsa ner hasselnötsmoussen.
2. Därefter spritsar
du cream cheese frostingen ovanpå.
3. Toppa sedan med
hasselnötsdroppe eller annan valfri dekoration.
(delar av receptet
kommer från Matt Adlard)
No comments:
Post a Comment