Saturday, January 25, 2020

Macarons med hasselnötsfyllning

Macarons (på italiensk maräng)
150 gram mandelmjöl
150 gram florsocker
55 g + 55 g äggvita
150 gram strösocker
35 gram vatten
Valfri gelfärg (jag använde lite vit gelfärg)
1. Börja med att mixa mandelmjöl (150 g) och florsocker (150 g) tillsammans.
2. Sila sedan dessa genom en sil för att ta bort eventuella kvarstående större bitar och klumpar.
3. Häll i 55 gram äggvita och valfri färg i mandelmjöl- och florsockerblandningen och rör ihop till en tjock smet.
4. Lägg strösocker (150 g) och vatten (35 g) i en kastrull och koka upp, detta ska nå 118 grader.
5. Under tiden vispar du resterande 55 gram äggvita så den blir fluffig.
6. När sockerlagen nått 118 grader häll denna i den uppvispade äggvitan långsamt medan du vispar på hög hastighet. Vispa sedan marängen i ca 6-7 min tills skålen är sval.
7. Nu ska du kombinera mandelmjölssmeten och marängen. Detta gör du i 3 omgångar genom att vända ihop det med en slickepott.
8. Blanda med slickepott tills konsistensen blir lite mjukare. Du ska kunna ringla ner från slickepotten så att smeten efter ca 10 sek lägger sig slätt. Var försiktig med att blanda för mycket då smeten annars kan bli för lös och svår att spritsa. 
9. Sätt på ugnen på 160 grader över/undervärme.
10. Spritsa ut dina macarons på en silikonmatta. Banka sedan plåten några gånger mot en platt yta för att eventuella bubblor ska komma upp till ytan. Ta sedan en tandpetare och stick hål på eventuella luftbubblor.
11. Låt plåten vila tills det blir ett skinn på macaronsen, ca 20-30 min.
12. Grädda sedan en plåt i taget i mitten av ugnen i 14-16 min.
13. Ta ut och låt svalna helt innan du rör dem.

Hasselnötsfyllning
Denna fyllning görs i två steg, först en hasselnötskräm som man sedan gör en mousse av

Hasselnötskräm: 
300 gram hasselnötter
200 gram strösocker
60 gram vatten
1 tsk vaniljpaste
Salt efter smak

1. Börja med att rosta hasselnötterna i ugn (175 grader i 8-10 min). Ta sedan av skalet genom att ta en torr handduk, lägg nötterna i och gnugga av skalet. 
2. Häll sedan vatten (60 g) och strösocker (200 g) i en kastrull. 
3. Koka till 110 grader och häll sedan ner hasselnötterna medan du behåller kastrullen på plattan. 
4. Rör konstant, det kommer att börja med att kristallisera sig men fortsätt röra så smälter sockret igen, rör tills du har en gyllenbrun karamell kring hasselnötterna. 
5. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna helt. 
6. När nötterna svalnat helt, bryt i bitar och mixa i en mixer till du får en len kräm.

Hasselnötsmousse: 
1 dl vispgrädde (del 1)
150 gram mascarpone
275 gram hasselnötskräm
4 gram gelatinpulver 
21 gram kallt vatten
5 dl vispgrädde (del 2)

1. Börja med att blanda gelatinpulver (4 g) och vatten (21 g) i en kastrull, låt stå i ca 10 min. 
2. Värm sedan första delen vispgrädde (1dl) i en annan kastrull
3. När grädden är varm häller du denna i en stor skål eller bägare. 
4. Häll sedan i mascarpone (150 g) och mixa grädde och mascarpone med en stavmixer tills du har en slät blandning. 
5. Häll sedan i hasslnötskrämen (275 g) och mixa även denna. 
6. Värm under tiden försiktigt gelatinet på spisen, när denna sedan blivit flytande mixar du i gelatinet. 
7. Mixa sedan i andra delen vispgrädde (5 dl) tills du fått en slät mousse. 
8. Sätt sedan i kylen, minst 4 timmar men gärna över natten.
9. Innan du fyller macaronsen kan du handvispa hasselnötsmoussen för att få en lite fastare konstistens. 



(delar av receptet kommer från Matt Adlard) 

No comments:

Post a Comment