Sunday, January 12, 2020

Blåbärssemlor


Om du liksom jag tröttnat på den traditionella semlan kommer här ett recept på en semla med twist. Gjord på blåbärsmuffins, blåbärspuré som fyllning och citrongrädde.




















Blåbärsmuffins
100 gram smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljpaste
2 dl mjölk
Skalet från 0,5 citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 gram frysta blåbär

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Vispa ägg (2 st), strösocker (1,5 dl) och vaniljpasta (1tsk) så det blir fluffigt.
4. Blanda mjöl (4dl) och bakpulver (2tsk).
5. Rör i skalet från citronen (0,5 citron). Rör sedan i det smälta smöret (100g) och mjölken (2dl).
6. Vänd försiktigt i vetemjöl och bakpulverblandningen.
7. Vänd ner blåbären i smeten.
8. Fyll dina muffinsformar.
9. Baka i ugnen ca 18-20 min.
10. Ta ut och låt svalna.

Blåbärspuré
300 gram frysta blåbär
0,5 dl socker
saften från 1 citron
0,75 dl vatten

1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
2. Mixa med en stavmixer.
3. Sila blandningen och häll tillbaka i kastrullen igen.
4. Koka upp och red eventuellt med lite maizena så purén tjocknar lite.
5. Ta av från spisen och låt den svalna helt.

Citrongrädde
3 dl grädde
Skalet från 0,5 citron
1 tsk vaniljpaste

1. Häll i allt i en skål, vispa till en fluffig konsistens. Lägg i spritspåse med lämplig tyll.

 Montering
1. Skär av toppen av muffinsen.
2. Gröp ur en liten bit i mitten (jag använder baksidan av en tyll för att gröpa ur, men en tesked går också bra).
3. Fyll hålet med blåbärspurén.
4. Spritsa eller bred på grädden.
5. Lägg på locket
6. Sikta över florsocker.
7. Ät och njut!


No comments:

Post a Comment