1 dl
grädde
150 gram
mörk choklad av god kvalitet
35 gram
smör
1. Koka
upp grädden
2. Lägg i
chokladen och rör tills all choklad smält
3. Lägg i
smöret och rör tills allt smör smält och du har en len och fin kräm.
4. Låt
svalna, lägg sedan in i kylen.
Saltkaramellsås
3 msk
vatten
225 gram
strösocker
175 ml
vispgrädde
40 gram
smör
Salt efter
smak
1. Häll
vatten och strösocker i en kastrull (börja med vatten så det hamnar i botten,
se dock till att allt socker täcks av vatten).
2. Sätt på
värmen, obs, rör inte, då kommer sockret att kristalliseras.
3. Du kan
röra i den när den börjar bli gyllenbrun.
4. Värm
under tiden upp grädden.
5. När
sockret nått en gyllenbrun färg, ta direkt av den från värmen och rör i grädde
och salt. OBS, det kommer att bubbla mycket, så var försiktig så du inte
bränner dig.
6. Vispa
tills allt löst upp sig och lägg sedan i smöret. Om det finns klumpar kvar så sätt
tillbaka den på låg värme på spisen och rör tills allt löst upp sig.
7. Sätt i
kylen för att svalna.
Macarons (på italiensk maräng)
150 gram
mandelmjöl
150 gram
florsocker
55 g + 55
g äggvita
150 gram
strösocker
35 gram
vatten
Valfri
gelfärg
1. Börja
med att mixa mandelmjöl (150 g) och florsocker (150 g) tillsammans.
2. Sila
sedan dessa genom en sil för att ta bort eventuella kvarstående större bitar
och klumpar.
3. Häll i
55 gram äggvita och valfri färg i mandelmjöl- och florsockerblandningen och rör
ihop till en tjock smet.
4. Lägg
strösocker (150 g) och vatten (35 g) i en kastrull och koka upp, detta ska nå
118 grader.
5. Under
tiden vispar du resterande 55 gram äggvita så den blir fluffig.
6. När
sockerlagen nått 118 grader häll denna i den uppvispade äggvitan långsamt medan
du vispar på hög hastighet. Vispa sedan marängen i ca 6-7 min tills skålen är
sval.
7. Nu ska
du kombinera mandelmjölssmeten och marängen. Detta gör du i 3 omgångar genom
att vända ihop det med en slickepott.
8. Blanda med slickepott tills konsistensen
blir lite mjukare. Du ska kunna ringla ner från slickepotten så att smeten
efter ca 10 sek lägger sig slätt. Var försiktig med att blanda för mycket då
smeten annars kan bli för lös och svår att spritsa.
9. Sätt på ugnen på 160
grader över/undervärme.
10. Spritsa ut dina
macarons på en silikonmatta. Banka sedan plåten några gånger mot en platt yta
för att eventuella bubblor ska komma upp till ytan. Ta sedan en tandpetare och
stick hål på eventuella luftbubblor.
11. Valfritt, men nu kan
du dekorera med strössel om du vill.
12. Låt plåten vila
tills det blir ett skinn på macaronsen, ca 20-30 min.
13. Grädda sedan en plåt
i taget i mitten av ugnen i 14-16 min.
14. Ta ut och låt svalna
helt innan du rör dem.
Montering
1. Para ihop macarons som är av lika storlek.
2. Börja med att spritsa en ring av
chokladganasche i utkanten av macaronsen.
3. Fyll sedan hålet som blir kvar
med saltkaramellsåsen.
4. Sätt på locket.
(delar av receptet kommer från Matt Adlard)
No comments:
Post a Comment