Friday, January 10, 2020

Macarons med chokladganache och saltkaramellsås



Chokladganache
1 dl grädde
150 gram mörk choklad av god kvalitet
35 gram smör
1. Koka upp grädden
2. Lägg i chokladen och rör tills all choklad smält
3. Lägg i smöret och rör tills allt smör smält och du har en len och fin kräm.
4. Låt svalna, lägg sedan in i kylen.

Saltkaramellsås
3 msk vatten
225 gram strösocker
175 ml vispgrädde
40 gram smör
Salt efter smak
1. Häll vatten och strösocker i en kastrull (börja med vatten så det hamnar i botten, se dock till att allt socker täcks av vatten).
2. Sätt på värmen, obs, rör inte, då kommer sockret att kristalliseras.
3. Du kan röra i den när den börjar bli gyllenbrun.
4. Värm under tiden upp grädden.
5. När sockret nått en gyllenbrun färg, ta direkt av den från värmen och rör i grädde och salt. OBS, det kommer att bubbla mycket, så var försiktig så du inte bränner dig.
6. Vispa tills allt löst upp sig och lägg sedan i smöret. Om det finns klumpar kvar så sätt tillbaka den på låg värme på spisen och rör tills allt löst upp sig.
7. Sätt i kylen för att svalna.

Macarons (på italiensk maräng)
150 gram mandelmjöl
150 gram florsocker
55 g + 55 g äggvita
150 gram strösocker
35 gram vatten
Valfri gelfärg
1. Börja med att mixa mandelmjöl (150 g) och florsocker (150 g) tillsammans.
2. Sila sedan dessa genom en sil för att ta bort eventuella kvarstående större bitar och klumpar.
3. Häll i 55 gram äggvita och valfri färg i mandelmjöl- och florsockerblandningen och rör ihop till en tjock smet.
4. Lägg strösocker (150 g) och vatten (35 g) i en kastrull och koka upp, detta ska nå 118 grader.
5. Under tiden vispar du resterande 55 gram äggvita så den blir fluffig.
6. När sockerlagen nått 118 grader häll denna i den uppvispade äggvitan långsamt medan du vispar på hög hastighet. Vispa sedan marängen i ca 6-7 min tills skålen är sval.
7. Nu ska du kombinera mandelmjölssmeten och marängen. Detta gör du i 3 omgångar genom att vända ihop det med en slickepott.
8. Blanda med slickepott tills konsistensen blir lite mjukare. Du ska kunna ringla ner från slickepotten så att smeten efter ca 10 sek lägger sig slätt. Var försiktig med att blanda för mycket då smeten annars kan bli för lös och svår att spritsa. 
9. Sätt på ugnen på 160 grader över/undervärme.
10. Spritsa ut dina macarons på en silikonmatta. Banka sedan plåten några gånger mot en platt yta för att eventuella bubblor ska komma upp till ytan. Ta sedan en tandpetare och stick hål på eventuella luftbubblor.
11. Valfritt, men nu kan du dekorera med strössel om du vill.
12. Låt plåten vila tills det blir ett skinn på macaronsen, ca 20-30 min.
13. Grädda sedan en plåt i taget i mitten av ugnen i 14-16 min.
14. Ta ut och låt svalna helt innan du rör dem.

Montering
1. Para ihop macarons som är av lika storlek.
2. Börja med att spritsa en ring av chokladganasche i utkanten av macaronsen.
3. Fyll sedan hålet som blir kvar med saltkaramellsåsen.
4. Sätt på locket.





























(delar av receptet kommer från Matt Adlard) 



No comments:

Post a Comment