Monday, February 3, 2020

Morotskaka med apelsin och hasselnötter



Morotskaka 
2 stora ägg
3 dl strösocker
1,5 dl rapsolja
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
0,5 tsk salt
300 gram morötter
65 gram hackade hasselnötter
skalet från 1 apelsin
juice från 0,5 apelsin
1 tsk vaniljpaste

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Lägg socker (3 dl) och ägg (2 st) i en bunke och vispa tills det är fluffigt.
3. Tillsätt olja (1,5 dl) och vispa tills smeten går ihop.
4. Tillsätt apelsinjuicen (juice från 0,5 apelsin), apelsinskalet (skal från 1 apelsin) och vaniljpaste (1 tsk).
5. Rör ihop de torra ingredienserna i en annan bunke (4 dl vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver, 2 tsk malen kanel, 1 tsk malen ingefära, 0,5 tsk salt).
6. Vispa ner detta tills du får en tjock smet
7. Skala och riv morötterna fint (300 g), hacka hasselnötterna (65 g), vänd sedan ner detta i smeten.
8. Smörj eller klä en form i bakplåtspapper, häll ner smeten och sätt in i ugnen i ca 40-45 min (testa att sticka ner en tandpetare och se om du får med någon smet, kakan är klar när stickan kommer upp torr).
9. Ta ut och låt svalna.

Apelsin- creamcheese frosting
100 gram rumsvarmt smör
200 gram cream cheese
4 dl florsocker (obs siktas)

Skal från 1 apelsin

1. Vispa smör krämigt
2. Tillsätt cream cheese och apelsinskal, se till att det går samman ordentligt.
3. Sikta i florsocker och vispa tills du får en krämig frosting
4. Spritsa sedan på valfritt sätt på kakan.

Jag har dekorerat med kanderat apelsinskal. Detta har jag gjort genom att koka apelsinskal i sockerlag och sedan rulla i strösocker. 


No comments:

Post a Comment