Sunday, February 9, 2020

Dessert med saltkolamousse och browniebotten


Browniebotten
200 gram mörk choklad
50 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljpaste
1 1/3 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
60 gram flagad mandel

1. Börja med att smält chokladen över ett vattenbad (200 g).
2. När chokladen smält klickar du ner smöret i små bitar och rör tills det smält ihop med chokladen.
3. Lägg sedan ägg (2st), vaniljpaste (1 tsk) och strösocker (2 dl) i en skål och vispa fluffigt.
4. Blanda mjöl (1 och 1/3 dl) och bakpulver (1 krm) i en skål.
5. Rör ner choklad och smörblandningen i äggbladningen.
6. Rör sedan ner vetemjöl och bakpulverblandningen. Rör tills du får en slät smet.
7. Vänd ner den flagade mandeln.
8. Klä en form i bakplåtspapper, häll i smeten och sätt sedan i ugnen på 150 grader varmluft i ca 30-35 min.
9. Ta ut och låt svalna.

Saltkola-mousse
3 msk vatten
225 gram strösocker
175 ml vispgrädde
40 gram smör
Salt efter smak
3 st gelatinblad
3 dl vispad vispgrädde

1. Häll vatten och strösocker i en kastrull (börja med vatten så det hamnar i botten, se dock till att allt socker täcks av vatten).
2. Sätt på värmen, obs, rör inte, då kommer sockret att kristalliseras.
3. Du kan röra i den när den börjar bli gyllenbrun.
4. Värm under tiden upp grädden (175 ml). Lägg också dina gelatinblad i blöt i kallt vatten (3 st).
5. När sockret nått en gyllenbrun färg, ta direkt av den från värmen och rör i grädde och salt. OBS, det kommer att bubbla mycket, så var försiktig så du inte bränner dig.
6. Vispa tills allt löst upp sig och lägg sedan i smöret. Om det finns klumpar kvar så sätt tillbaka den på låg värme på spisen och rör tills allt löst upp sig.
7. Ta av från spisen och låt svalna.
8. Ta sedan en matsked av din kolasås och lägg i en kastrull, sätt på spisen på låg värme, lägg i dina gelatinblad och rör tills det smält. Rör ner gelatinblandningen i kolasåsen. 
8. Låt svalna helt.
9. Vispa grädden (3 dl) lättvispad.
10. Vänd ner karamellsåsen i omgångar tills du har en len och fin mousse.

Chokladglaze
4 gelatinblad
125 ml vatten
225 gram socker
150 gram mörk choklad choklad
30 gram kakaopulver (siktat)
65 ml vispgrädde

1. Lägg dina gelatinblad i kallt vatten (4 st)
2. Koka upp vatten (125 ml) och socker (225g), koka till 104 grader
3. Rör sedan ned choklad (150 g), rör tills det smält och gått ihop
4. Rör sedan i kakao (30 gram siktad)
5. Rör ner vispgrädden (65 ml)
6. När glazen är runt 60 grader kramar du ur dina gelatinblad, rör sedan ner dessa i glazen.
7. Sila sedan din glaze genom en finmaskig sil
8. Mixa sedan försiktigt med stavmixer och sila sedan en gång till
9. Häll glazen i en bägare och låt svalna till 29 grader

Montering:
1. Häll din saltkola-mousse i valfri form.
2. Stansa ut botten och lågg ner i formen.
3. In i frysen minst i några timmar så att den är genomfrusen.
4. Ta ut och glasera med glazen (när den är 29 grader varm), dekorera på valfritt sätt.



No comments:

Post a Comment