3,5 gram
gelatinpulver
21 gram
vatten
380 gram
vispgrädde
1 tsk
vaniljpaste
Skal från
1 apelsin
130 gram
vit choklad
1. Lägg
gelatinpulver (3,5 g) och vatten (21 g) i en kastrull och låt vara i ca 10 min.
2. Häll
sedan i vispgrädde (380 g), vaniljpaste (1 tsk) och apelsinskal (från 1
apelsin) och värm försiktigt, ta av innan det börjar koka.
3. Häll
gräddblandningen över den vita chokladen (130 g), låt smälta och mixa sedan
till en slät kräm med stavmixer.
4. Häll
sedan i en skål, täck ytan med plastfilm och låt stå i kylen över natten.
5. Ta ut
ur kylen och vispa för hand tills den blir en spritsbar konsistens, var
försiktig så du inte vispar för mycket.
Apelsincurd
1 dl
pressad juice från apelsin
2 msk
färskpressad limejuice
Finrivet
skal från 1 apelsin
1,5 dl
strösocker
4 äggulor
75 g smör
1. Börja
med att koka upp juice (1 dl juice från apelsin, 2 msk juice från lime), skal
(från 1 apelsin) och strösocker (1,5 dl) i en kastrull.
2. Vispa
ihop äggulorna (4st) i en bunke
3. Vispa
ner den varma juicen försiktigt i äggulorna , häll sedan tillbaka allt i
kastrullen och sjud långsamt tills du får en tjockare kräm.
4. Ta bort
från värmen och lägg i smöret, rör tills smöret smält och du har en slät kräm.
5. Sila
allt genom en sil.
6. Plasta
och ställ i kylen över natten.
Mördeg
50 gram
mjöl
50 gram
socker
50 gram
smör
Lite
gelfärg (valfritt)
1. Vispa
samman alla ingredienser, du lägger här även till om du vill ha någon gelfärg.
2. Kavla
mellan två bakplåtspapper och lägg i frysen.
Choux
125 gram
vatten
125 gram mjölk
125 gram mjölk
110 gram
smör
140 gram
vetemjöl
5 medelstora ägg
En nypa
salt
En nypa socker
En nypa socker
1. Lägg mjölk (125g) vatten (125 g) och smör (110 g) i en kastrull.
2. Så fort
vattnet börjar koka rör du ner vetemjölet (140 g)
3. Rör
tills du har en deg som lossnar från kanterna på kastrullen och är glansig
4. Låt
degen svalna lite i ca 10 minuter.
5. Lägg
degen i en bunke, vispa i äggen (5st) ett i taget och vispa tills du har en slät och
fin deg.
6. Lägg i
en spritspåse och spritsa sedan klickar på en plåt ca 2 cm i diameter.
7. Stansa
ut cirklar av den frysta mördegen (ca 5 cm i diameter) och placera ovanpå den spritsade
choux-degen.
8. Sätt in
i ugnen på ca 200 grader (vanlig, ej varmluft) i ca 25.
Montering
1. Dela
dina choux au craquelin.
2. Klicka
i apelsincurd i botten.
3. Vispa
din citchoklad curd och spritsa sedan på din choux.
4. På med
locket.
5. Ät och
njut.
(receptet på chouxdeg kommer från Tea Malmegård och ganachen från Matt Adlard)
No comments:
Post a Comment