Pajdeg:
3 dl mjöl
3 msk
kallt vatten
125 g
kallt smör
2 msk
florsocker
Äggvita
för pensling
1. Dela
smöret (125 g) i mindre bitar, rör ihop med vetemjöl (3 dl) och florsocker (2
msk) till en smulig deg.
2.
Tillsätt vatten och blanda ihop till en deg.
3. Lägg i
kylen i ca 30 min (eller i frysen ca 20 min).
4. Fyll dina formar.
5. Grädda
i ugn i ca 20 min på 225 grader (vanlig ugn, inte varmluft)
6. Ta ut
och pensla insidan med äggvita. Sätt in i ugnen ca 1 min till.
7. Ta ut
och låt svalna.
Jordgubbar
och mynta
250 gram
jordgubbar
En
handfull blad med mynta
1. Skär
jordgubbar i mindre bitar
2.
Finhacka myntan
3. Blanda
ihop och ställ i kylen
Jordgubbsmousse
250 gram
jordgubbar
1
gelatinblad
0,75 dl
florsocker
1,5 dl
vispgrädde
1. Lägg
gelatinbladet (1 st) i blöt i kallt vatten.
2. Mixa
jordgubbarna (250 g) med stavmixer.
3. Blanda
jordgubbsmixen med florsocker (0,75 g).
4. Värm 1
msk av jordgubbsmixen i en kastrull, lägg i gelatinbladet och låt det smälta
ihop. Rör sedan ner det i resten av jordgubbsmixen.
5. Vispa
vispgrädden (1,5 dl) lätt.
6. Vänd
ner jordgubbsmixen tillsammans med den vispade grädden.
Italiensk maräng
55 gram äggvita
35 gram vatten
150 gram strösocker
1. Lägg vatten (35 g) och strösocker i en kastrull.
2. Koka tills sockerlagen når 118 grader.
3. Vispa under tiden äggvitorna (55 g) fluffiga.
4. Häll sedan försiktigt ner sockerlagen i vitorna under tiden som du
vispar på högsta hastighet.
5. Vispa sedan på medelhastighet tills bunken är sval.
Montering
1. Börja med att lägga
din mynta och jordgubbsblandning i botten.
2. Fyll upp med
jordgubbsmousse.
3. Ställ i kylen så moussen sätter sig litegrann.
4. Ta ut ur kylen och spritsa på marängen
och bränn av.
5. Dekorera sedan på
valfritt sätt. Jag valde att temperera ruby-choklad och bryta i små skärvor.
No comments:
Post a Comment