Saturday, February 15, 2020

Paj med smak av jordgubbar och mynta



Pajdeg:
3 dl mjöl
3 msk kallt vatten
125 g kallt smör
2 msk florsocker
Äggvita för pensling

1. Dela smöret (125 g) i mindre bitar, rör ihop med vetemjöl (3 dl) och florsocker (2 msk) till en smulig deg.
2. Tillsätt vatten och blanda ihop till en deg.
3. Lägg i kylen i ca 30 min (eller i frysen ca 20 min).
4. Fyll dina formar. 
5. Grädda i ugn i ca 20 min på 225 grader (vanlig ugn, inte varmluft)
6. Ta ut och pensla insidan med äggvita. Sätt in i ugnen ca 1 min till.
7. Ta ut och låt svalna.

Jordgubbar och mynta
250 gram jordgubbar
En handfull blad med mynta

1. Skär jordgubbar i mindre bitar
2. Finhacka myntan
3. Blanda ihop och ställ i kylen

Jordgubbsmousse
250 gram jordgubbar
1 gelatinblad
0,75 dl florsocker
1,5 dl vispgrädde

1. Lägg gelatinbladet (1 st)  i blöt i kallt vatten.
2. Mixa jordgubbarna (250 g) med stavmixer.
3. Blanda jordgubbsmixen med florsocker (0,75 g).
4. Värm 1 msk av jordgubbsmixen i en kastrull, lägg i gelatinbladet och låt det smälta ihop. Rör sedan ner det i resten av jordgubbsmixen.
5. Vispa vispgrädden (1,5 dl) lätt.
6. Vänd ner jordgubbsmixen tillsammans med den vispade grädden. 

Italiensk maräng
55 gram äggvita
35 gram vatten
150 gram strösocker

1. Lägg vatten (35 g) och strösocker i en kastrull.
2. Koka tills sockerlagen når 118 grader.
3. Vispa under tiden äggvitorna (55 g) fluffiga.
4. Häll sedan försiktigt ner sockerlagen i vitorna under tiden som du vispar på högsta hastighet.
5. Vispa sedan på medelhastighet tills bunken är sval.

Montering
1. Börja med att lägga din mynta och jordgubbsblandning i botten.
2. Fyll upp med jordgubbsmousse.
3. Ställ i kylen så moussen sätter sig litegrann. 
4. Ta ut ur kylen och spritsa på marängen och bränn av.
5. Dekorera sedan på valfritt sätt. Jag valde att temperera ruby-choklad och bryta i små skärvor.



No comments:

Post a Comment