Monday, June 17, 2024

Tårta med citronmousse, kokosmaräng, dulce de Leche toppad med jordgubbsmousse


Sätt ugnen på 160 grader varmluft 

Kokosmaräng 

90 gram äggvita (ca 3 st)

100 gram strösocker 

150 gram kokos


Vispa äggen fluffigt, tillsätt strösocker lite i taget tills du fått en glansig maräng. Vänd sedan försiktigt ned kokosen.

Ta hälften av Kokosmarängen och bred ut i en form. Grädda i ugnen i ca 15 min. Ta därefter ut marängen och bred på en halv burk dulce de Leche som du blandat med lite salt efter smak. Därefter lägger du över resterande maräng och in i ugnen igen i ca 25 min.

Låt svalna tills den är helt sval.


Citronmousse

6 gelatinblad 

2,5 dl färskpressad citron 

3 dl strösocker

6 dl vispgrädde

2 dl turkisk yoghurt


börja med att lägga gelatinblad i kallt vatten i minst 10 minuter.

Koka sedan upp citron och strösocker. Låt svalna något och blanda ner gelatinbladen. 

Vispa sedan grädden tills den är lättvispad, vispa ner den turkiska yoghurten, men vispa bara tills den precis gått ihop.

När gelatinblandningen är sval vänder du ner den i vispgrädden. 


Häll upp i tårtform.jag gör min tårta upp och ner i silikonform. Dvs först i med moussen, banka ut luft och sedan tårtbotten upp och ner ovanpå. Detta gör att man får en jämn överdel. 

Sedan ställer du in tårtan i frysen, minst 12 h, gärna över natten tills nästa dag.


Jordgubbsmousse 

4 dl vispgrädde

4 gelatinblad 

2 msk citronsaft

6 msk socker

400 gram jordgubbar 


Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 min. Mixa tillsammans jordgubbar, socker samt citronsaft. 

Ta sedan cirka två matskedar och lägg i en kastrull. Koka upp och lägg ner gelatinet, låt smälta. Blanda sedan ner med resten av jordgubbspurén.

Låt detta svalna helt. Vispa grädden lättvispad. Vänd sedan ner grädden i jordgubbspurén. 

Höll upp i formar och frys i minst 12 h, gärna över natten. 



Montering:

Ta ut tårtan ur frysen och vänd ur silikonformen.

Ta ut jordgubbsmoussen och vänd ur formen. Dekorera på valfritt sätt. Jag använde färska jordgubbar och italiensk maräng samt koraller.

No comments:

Post a Comment