Monday, December 30, 2019

Macarons med fyllning av blåbär och mascarpone




För ca 30 st macarons behövs: 

70  gram äggvita (ca 2,5 st)
30 gram strösocker
70 gram florsocker 
90 gram mandelmjöl
90 gram florsocker 
Några droppar gelfärg

1. Sätt ugnen på 125 grader varmluft. 
2. Börja med att vispa äggvitan vit och fluffig.
3. Tillsätt sedan den lilla mängden florsocker (70 gram) och strösocker genom att sila ner lite i taget i äggvitan. Tillsätt valfri färg, vispa sedan ytterligare två minuter.
4. Mixa den större mängden florsocker (90 gram) med ditt mandelmjöl i en hushållsassistent. Sikta sedan ner detta i marängen. 
5. Använd slickepott för att försiktigt vända ner mandelmjöl och florsocker i marängen. Blanda med slickepott tills konsistensen blir lite mjukare. Du ska kunna ringla ner från slickepotten så att smeten efter ca 10 sek lägger sig slätt. Var försiktig med att blanda för mycket då smeten annars kan bli för lös och svår att spritsa. 
6. Spritsa ut på silikonmatta (det finns att köpa silikonmatta anpassad för macarons). 
7. Grädda i ugn i ca 10-12 minuter. 
Eftersom alla ugnar fungerar olika kan det vara bra att testa sig fram för att hitta rätt temperatur för just din ugn. Ett tips är att bara spritsa några macarons i taget och sedan testa vilken temperatur som fungerar bäst. Jag kan inte räkna hur många gånger jag själv misslyckats med mina macarons innan jag lärde mig vilken temperatur som passade bäst i min ugn.

Blåbärspuré
500 gram frusna blåbär
1 dl socker
1 dl vatten
2 tsk pressad citron

1. Lägg allt i en kastrull, koka upp och låt sjuda i ett par minuter.
2. Mixa med en stavmixer, sila vätskan genom en sil.
3. Koka därefter upp igen och låt sjuda ytterligare ett par minuter.
4. Låt purén svalna. 

Blåbärsfyllning med mascarpone:
1 dl blåbärspuré (se recept ovan)
2 dl (200 gram) vispgrädde (kylskåpskall)
100 gram mascaponeost (kylskåpskall)
50 gram florsocker
1 tsk vaniljpasta (jag använder dr oetker)

1. Lägg allt i utom blåbärspurén i en skål. Vispa sedan fluffigt. 
2. Tillsätt sedan purén lite i taget under vispning. 
3. Ställ i kylen minst en timme innan du spritsar. Jag använder tyllen wilton 6b. 






No comments:

Post a Comment